16 Aralık 2016 Cuma

NİYE…??

Hani insan, kibirliliği ve kör algısı yüzünden, iddia ediyor ya bu dünyadaki en üstün ve mükemmel canlı olduğunu… Aslında öyle değil. İnsanlar kadar doğaya, ekosisteme ve gezegenimize zarar verebilmiş başka bir canlı türü daha yok. Küresel ısınmanın ve bir çok canlı türünün yok olmasının nedeni olmuş insanların; diğer canlı türlerinin yaşam alanlarını istila edip, tahrip etmiş insanların; kendilerini zeki olarak görmelerinin arkasında yatan tek şey; onların alet kullanmaya ve yapmaya yarayan elleri. Eğer hayvanların da, insanlar kadar gelişmiş elleri olsaydı; onlar da alet üretme ve kullanma becerisine sahip olurlardı. Örneğin, kunduzlar… suyun altında mükemmel ısı yalıtımlı evler inşa edebiliyorlar elleri ve tahtalara şekil vermeye yarayan dişleri sayesinde. Ama, onların doğayla barışık bir yaşam sürme istekleri, onların insanlar gibi tahribat yapmasına da engel oluyor.
Oysa insan öyle mi? Nasıl iddia edebiliyor insan, doğadaki en üstün canlı olduğunu; ona en çok zarar veren kendisiyken? Nasıl bu denli bencil ve kibirli olabiliyor?
Örneğin, salyangozların büyüyüp küçülebilen, uzayan gözleri var…
Kuşların havadaki elektrik sinyallerini algılamasına yarayan gelişmiş beyinleri ve uçma yetenekleri var.
Köpeklerin algılanması en zor kokuları bile kilometrelerce öteden algılamalarına yarayan gelişmiş burunları var.
Yılanların, karanlıkta da görmelerini sağlayan ısıya duyarlı gözleri var.
Bal arıları, polenleme işlemini yaparak; doğada yeşilin ve hayatın canlılığını ve devamlılığını sağlıyorlar…
O beğenmediğiniz eşek arıları, o kadar akıllı ki; sabahın ilk ışıklarıyla beslenmek için çıkıp; akşam yuvalarına geri dönüyor; zararlı böceklerin üremesine engel oluyor ve öğrenebiliyorlar neyden uzak durmaları gerektiğini; neyin güvenli olduğunu. Kokusundan ve sesinden tanıyabiliyorlar insanları; kendisini besleyenleri. Siz incitmedikçe, zarar da vermiyorlar; öyle keyiflerince batırmıyorlar iğnelerini.
Karıncalar telepatik olarak birbirleriyle haberleşme becerilerine sahipler. Ezilme tehlikeleri olduğunu bildiklerinden, yolun kenarından, tek çizgi halinde yürüyorlar.
Bir kuş, bir muhabbet kuşu; sizin çocuklarınızı hangi davranışları sonucunda uyardığınızı ve uyarırken, çocuklarınıza ne söylediğinizi öğrenip; siz odada değilken, çocuklarınız, o yapmamalarını istediğiniz şeyleri yaptıklarında, çocuklarınızı sizin kelimelerinizle uyarabiliyor; bir nevi, çocuk bakıcılığı, uyarıcılığı ve gözlemciliği yapıyor adeta.
Doğada, insanlardan çok çok üstün yeteneklere ve zekaya sahip, daha o kadar hayvan var ki… ama onlar bir bebek kadar masum; en iyi yargıçtan bile daha adaletliler… Bu nedenle, doğayla barışık ve ona zarar vermeden sürdürüyorlar yaşamlarını.

Hal böyleyken… insan… bu kibrin niye?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aklın ve kalbin rehberliğinde, düşünülerek oluşturulan her yorum değerlidir...